De ontwikkeling van kleinschalige detentievormen zoals een transitiehuis kadert in de hervorming binnen de FOD Justitie waarvoor het startschot werd gegeven in 2016. Toen werd het masterplan ‘Gevangenissen en internering’ goedgekeurd en koos Justitie resoluut voor verandering. De focus komt te liggen op een meer humane detentie, met oog op het opnieuw functioneren van (ex-)gedetineerden in de maatschappij. De FOD Justitie is opdrachtgever, subsidiërende partner en één van de belangrijke stakeholders in dit project.
De Kansenfabriek zet in op een constructieve, vlotte en transparante samenwerking met het DG EPI (Directoraat Generaal Penitentiaire Inrichtingen) en dit op alle vlakken van de werking (instroom, verblijf en uitstroom deelnemers, dossierbeheer, ontwikkeling en opvolging procedures, etc).
De gevangenis Leuven-Centraal fungeert als moedergevangenis en beheert de dossiers van de deelnemers van het transitiehuis. Hierdoor is zij een partner in elk aspect van de werking en in elke fase van de begeleidingstrajecten. Ook deze samenwerking wordt gekenmerkt door continue, open en kort-op-de-bal communicatie op alle niveau’s (directie, psych-sociale dienst en griffie).